Grimmige ruzie over prijs van implantaat - Check je tandartsnota
BLOG NEW

WHAT’S NEW IN MEDICALPRO

Grimmige ruzie over prijs van implantaat

AMSTERDAM – Zorgverzekeraar VGZ hekelt tandarts-implantologen die op inkoop van implantaten flinke winsten zouden maken. De verzekeraar steekt hier een stokje voor en mikt op een miljoenenbesparing. Daarmee heeft VGZ nu wel slaande ruzie met tandartsen.

Tandarts-implantologen declareren volgens de zorgverzekeraar continu 314 euro voor een implantaat, het maximaal toegestane tarief. Maar VGZ heeft prijzen opgevraagd bij leveranciers en stelt dat een implantaat gemiddeld 186 euro hoeft te kosten. Volgens de zorgverzekeraar steken de tandartsen het verschil in hun zak. „Dat hoort niet”, zegt VGZ-topman Tom Kliphuis.

Contracten

Om dit tegen te gaan heeft de verzekeraar inkoopcontracten met 12 leveranciers gesloten, waar dus tegen lagere prijzen implantaten geleverd worden. In Nederland zijn er zo’n 1,5 miljoen mensen met implantaten. Voor de miljoenen VGZ-verzekerden worden er jaarlijks zo’n 26.000 geplaatst. „We kunnen met onze centrale inkoop dus 3 miljoen besparen.” In het verleden wilde ook Achmea deze winsten beteugelen. Maar de verzekeraar deinsde terug omdat ze vreesde geen implantologen meer te kunnen contracteren als ze zo sterk zouden ingrijpen.

Consumenten die geregeld meer dan één implantaat tegelijk krijgen, kunnen hier direct financieel voordeel halen. Vaak vallen implantaten bij klikgebitten onder de basisverzekering en daar geldt een eigen risico. Als 186 euro in plaats van 314 euro wordt gedeclareerd, dan kan dat dus schelen voor de consument. Bij kronen of bruggen valt het implantaat soms buiten de vergoede zorg. Dan merken consumenten prijsverschillen direct.

De implantaten mogen tot een maximum van 314 euro gedeclareerd worden. Volgens tandarts-implantologen ligt de inkoopprijs soms eronder en soms erboven. Door altijd 314 euro te declareren maken ze op de inkoop soms winst en soms verlies. „314 euro is een mooi gemiddelde”, zegt Jan Willem Vaartjes, voorzitter van tandartskoepel ANT en zelf tandarts-implantoloog in Utrecht. „Ik gebruik wel eens implantaten van 500 euro.”

VGZ stelt echter dat ze dan zeer zelden verlies maken en gelooft niet dat uiteindelijk een gemiddelde van 314 euro wordt bereikt. De zorgverzekeraar stelt dat de tandarts-implantologen het maximum opzoeken en vindt dat het plafond flink omlaag kan.

De NZa zegt dat er geen nieuw onderzoek naar een prijsplafond gepland staat. „Als VGZ denkt dat het goedkoper kan, dan is het goed dat ze dit regelen via de inkoop. Dan kan het voordeel naar de patiënt”, zegt een woordvoerder.

De ruzie tussen beide kanten loopt hoog op. VGZ en tandartsverenigingen ANT, KNMT en NVOI hebben over elkaar geklaagd bij de NZa. En tandartskoepels hekelen in online berichten het contracteerbeleid van de zorgverzekeraar.

Opruiend

VGZ vindt die berichten zo opruiend, dat het in een brief aan mededingingstoezichthouder ACM vraagt of de ’aanzet tot niet contracteren’ in strijd is met het kartelverbod.

ANT-voorman Vaartjes begrijpt niets van die klacht. „Wij mogen toch voorlichten?” Hij denkt dat na eerdere strijd van VGZ met fysiotherapeuten en huisartsen, nu de implantologen aan de beurt zijn.

Bron: Telegraaf, THIJS ROSKEN

Bernard van Dijk

Author

view all posts